En stor del av Sveriges BNP kommer från exportbolag. När du säljer till andra länder finns det stora möjligheter men också många risker att ta hänsyn till. Vi går igenom några sätt att säkerställa att man får betalt när man säljer på export.

Sälja fakturor som exportbolag

När du säljer på export kan det vara svårare att få betalt än för den som arbetar med svenska kunder. Det måste inte vara så men beroende på vilket land, vilken bransch och vilken kultur man möter kan det vara svårt att teckna avtal och att få betalt i tid.

Beroende på land

Om du behöver sälja fakturor som exportbolag finns det möjlighet att göra så kallad exportfactoring. Det du ska komma ihåg är att det är stor skillnad på villkor beroende på vilket land du exporterar till. Finansbolagen har gedigen kunskap och kreditrisker över världen och bedömer snabbt vilka priser de tar för factoring till andra länder. Ibland kommer finansbolagen neka dig att sälja fakturorna och då gäller det att pröva andra vägar.

Kreditförsäkring

Med den här lösningen får du inte betalt snabbare och får därmed inte samma effekt som när du väljer att sälja fakturor. Däremot betalar du ett bolag för att ta över risken att du inte får betalt. Om du säljer för stora summor till andra länder kan det vara ett måste att kreditförsäkra affären.

Exportkreditnämnden

I en del länder finns det så kallat offentligt intresse att möjliggöra affärer och där kan ni som exportföretag få statlig hjälp att säkra affärerna. Exportkreditnämndens jobb är att se till att företag från Sverige får det lättare att göra affärer i vissa länder som är affärsmässigt riskfyllda men intressanta att växa hos.

Remburs

Ytterligare ett alternativ att säkra upp en betalning är att be köparen utomlands att skaffa en remburs. Då går köparen till bank i sitt land och ansöker om en remburs eller ”letter of credit” som det heter på engelska. Banken går i god för företaget, kontaktar din bank i Sverige och genom bankerna säkerställer ni betalning för affären. Det här är inte fullt så vanligt numera i och med digitaliseringen. Dock känns det som ett givet sätt för bankerna att addera värde till sina kunder och möjliggöra affärer.

Slutligen

Som exportbolag finns det många sätt att försöka skydda bolaget mot kreditrisker men färre sätt att få hjälp med likviditeten. Att sälja fakturor kan vara ett bra sätt att få både kreditförsäkring och betalt snabbare.