Vanliga frågor om borgerlig begravningIdag väljer ca 1 av 10 svenskar att begravas borgerligt istället för kyrkligt. Ceremonierna skiljer sig en hel del och många är inte helt bekanta med begreppet och vad det innebär. Nedan följer några vanliga frågor och svar som ofta ställs till en begravningsbyrå, som rör just borgerliga begravningsceremonier.

Hur planerar man en borgerlig begravning?

En borgerlig begravning planeras precis som vanligt, oftast med hjälp från en begravningsbyrå. Man bokar en tid och med hjälp av entreprenören planerar man hur ceremonin ska utformas, antingen utefter den avlidnes egna önskemål eller utefter dom anhöriga tror att personen hade velat ha det.

En begravningsbyrå sköter även i det här fallet allt det praktiska så som pappersarbete och transport av den avlidne personen och man får bra stöd genom allt.

Vem håller i ceremonin?

Vid en borgerlig begravning kan man inte välja en präst eftersom denne endast arbetar inom kyrkan. Istället får man en officiant, antigen någon från den begravningsbyrå göteborg man valt, eller någon vän eller annan anhörig som känner sig manad att ta sig an uppdraget. Även inom kommunen kan man hitta officianter om ens begravningsbyrå inte kan bistå med hjälpen.

Kan man hålla den var som helst?

Ja, man kan i princip hålla en borgerlig ceremoni var som helst. Kanske vill du och de anhöriga ta farväl av den avlidne hemma i dennes trädgård. Kanske finns en favoritplats vid havet där det sista avskedet kan äga rum. Man får däremot inte hålla till i kyrkan men kyrkan är däremot skyldig att bistå med annan lokal, exempelvis ett kapell.Begravningsbyrå på gräsmattan

Finns det några speciella krav på utformningen?

Nej, en borgerlig begravningsceremoni kan utformas som man själv önskar. Man kan till exempel välja bort religiösa symboler helt och hållet med det är även tillåtet att ha det om man vill.

Man kan spela personens favoritlåt och läsa dikter eller andra texter som han eller hon tyckte om. Normalt sett så pratar officianten mycket om personen man tar farväl av, för att avskedet ska kännas personligt.

Hur mycket kostar det?

Hur mycket det kostar att anordna en begravning, vare sig den är borgerlig eller kyrklig, kan skilja sig otroligt i pris. Vad som avgör är vilka val man gör gällande kista, blomsterarrangemang, musik och andra delar och val som finns att göra.

En annan punkt som påverkar priset är hur mycket den begravningsbyrå man samarbetar med tar för sitt utförda arbete. I Sverige ligger kostanden för en ”vanlig” begravning generellt någonstans mellan 20 – 30 000 kronor.

Vilken typ av gravsättning gäller vid borgerlig begravning?

Hur vida man vill att den avlidne personen ska jordbegravas eller kremeras väljer man själv. Vid kremering kan man välja att anglingen ha kistan och kroppen på plats när ceremonin hålls eller bara med urnan om kroppen har kremerats först. Idag väljer dom allra flesta svenskar kremering men det är vanligt att denna sker efter själva ceremonin.

Har man andra frågor som rör den här begravningsformen är det enklast att kontakta en begravningsbyrå, där man som sagt också får bra hjälp om man står inför att planera en begravning för en anhörig som gått bort.