Med digital marknadsföring menas marknadsföring som sker via olika kanaler på internet. Det kan exempelvis vara reklam på Facebook, Instagram eller via influencers. Men även via displaynätverk och Google Ads.

Enheter

Digital marknadsföring vänder sig mot personer som använder:

  • Surfplatta
  • Mobil
  • Dator
  • Smart-TV
  • Smart-klocka

Med andra ord enheter som har kontakt med internet och kan visa det digitala material som finns tillgängligt där.

Olika mål med marknadsföringen

Som med all marknadsföring kan målet med en kampanj vara mycket olika. I vissa fall kan det handla om att stärka ett varumärke och där antalet personer som ser reklamen är primärt. Men det kan även vara riktad marknadsföring mot en viss grupp av människor där målet är att ett köp ska genomföras. I vissa fall handlar det enbart om information och därmed åsiktspåverkan. Detta är inte minst vanligt inför riksdagsvalet då de olika partierna kampanjar för att få så många röster som möjligt.

Utförs av olika byråer

  • Webbyrå

Utöver att bygga webbplatser kan kunderna generellt få stor hjälp med marknadsföring av sin webbyrå i stockholm: stockholmswebbyrå.se. Däremot kan det variera vilken kompetens som finns inom de olika byråerna. En del erbjuder Google Ads och Facebook Ads men hänvisar SEO-arbete till andra byråer osv. Som kund kan man därmed tänka över vilket marknadsföringsbehov som finns och välja en webbyrå som både kan ta hand om webbplatsen och sköta marknadsföringen. Att ha allt på samma ställe har flera fördelar.

  • SEO-byrån

Till skillnad mot en webbyrå så är en SEO-byrå betydligt mer ”nischad”. De jobbar enbart med SEO, dvs. sökmotoroptimering. I Sverige handlar det nästan uteslutande om att synas på Google då sökmotorn har en sådan stor dominans här. I andra länder kan det även handa om optimering mot Bing eller andra sökmotorer. Dessa byråer brukar även erbjuda SEM (Googe Ads) då statistik och arbetsmetoden delvis går hand i hand med SEO-arbetet.

  • Marknadsföringsbolag

Marknadsföringsbolag är de företag som är bredast i sin kompetens. De jobbar idag mycket ofta med digital marknadsföring då detta är något som kraftigt växer och efterfrågas av kunderna.

Fördelar med att jobba digitalt

  • Mätbart

Digital marknadsföring är extremt mätbart. Det går att få fram hur många som sett reklamen, hur många som interagerat med den, hur många som genomfört köp efter att de klickat på den osv. På detta sätt går det att enkelt att se om det är lönsamt eller inte.

  • Snabbare väg till köp

En person som ser reklam på en busskur kan glömma bort budskapet redan under bussturen. En person som ser reklam på internet kan direkt gå till butiken och handla. De är redan ”halvvägs” till butiken när de surfar runt på olika webbplatser.

Reklam viktigt – Hemsidan ännu viktigare

Digital marknadsföring är idag extremt viktigt för många företag. Men det är minst lika viktigt, om inte ännu viktigare, att möta upp med en bra hemsida. Det är trots allt hit som besökarna slussas via reklamen. Låt din webbyrå se på konverteringsgraden på hemsidan och ge förslag på vad som kan förbättras. Det är en stor fördel då omsättningen kan öka och reklamen ge bättre effekt.

Categories: EditHelp