Säg fuktskador och de flesta får något skräckslaget i blicken. Fuktskador är nämligen ofta kostsamma och omständliga att åtgärda. Det finns dock åtgärder du kan vidta för att slippa drabbas av den här typen av skador. 

 

Viktigt att anlita seriösa fackmän 

Ska du bygga nytt? Då är det viktigt att anlita seriösa fackmän med kunskap. Försök inte spara in på budgeten genom att anlita en firma som inte verkar seriös men har ett billigare pris. Orsaken till att du ska vara noga med att välja rätt byggare är att många fuktskador i nybyggnationer helt enkelt beror på fel i konstruktionen eller att material som blivit fuktskadat har använts i bygget. Det är dessutom skador som kan bli mycket dyra att åtgärda eftersom delar av fastigheten kanske helt måste göras om. 

 

Vidta rätt åtgärder inomhus 

Även om du inte står inför en nybyggnation finns det en rad åtgärder du kan vidta för att undvika att drabbas av fuktskador inomhus. Se till exempel att alla installationer som innefattar vatten görs av en behörig rörmokare. Med andra ord, känner du dig minsta osäker på hur något ska kopplas in bör du anlita en fackman. Gör du inte det kan det dessutom bli problem med försäkringen om något skulle gå sönder. 

 

Diskmaskiner och tvättmaskiner som inte står i våtutrymmen behöver dessutom vara skyddade med en bottenskyddsmatta. Med en sådan ser du direkt om något skulle läcka och kan vidta åtgärder. I annat fall kan vatten samlas bakom maskinen och orsaka stora skador utan att du märker det. 

 

Viktigt med ett rätt byggt badrum 

Ett av de rum som oftast drabbas av fuktskador är badrum. Ofta beror det på konstruktionsfel. Det kan till exempel vara att fuktspärren är otillräckligt eller att lutningen till golvbrunnen är fel avvägd. När du ska bygga ett badrum är det viktigt att du anlitar kunniga fackmän som vet hur jobbet ska göras på rätt sätt. På så sätt kan du undvika att drabbas av jobbiga fuktskador. Det är även viktigt att badrummet precis som resten av bostaden är ventilerat på rätt sätt. I annat fall kan fukt samlas och både orsaka fuktskador och vara en perfekt grogrund för mögel. 

 

Dränering 

Källare är också ofta utsatta för fukt. Genom att dränera bostaden med jämna mellanrum kan du dock undvika att fukt samlas i din källare. En tumregel är att det inte bör gå mer än 30 år mellan dräneringarna, men det kan dock variera beroende på vad din bostad ligger på för mark. Vissa hus som står på väl dränerad mark kan klara sig utan dränering i 40 år, medan andra som ligger på lerig mark med mycket slam kan behöva dräneras var 15:e år. Oavsett vad ditt hus står på för mark bör du dock dränera om du märker att fukt börjar ta sig in i din källare.